Ергономична работа с монитори за компютри
Причината, човекът и компютрите
Еволюцията на човешкият род започва като активен “ходещ ловeц” . Човешкото тяло не е проектирано да седи на стол за дълъг период от време. Или с други думи казано да работи в непохватни за него пози, които хронически свиват или разтягят мусколите. За нещастие повечето работни професии изискват изпълнението на подобни функции на тялото. Ежедневната непрекъсната работа с компютър, неправилно заетата поза, неудобният стол, дългото взиране в компютърният монитор, разположението на мишката и клавиатурата, водят до дискомфорт в различни части на тялото, като главоболие, изтръпване на крайниците, болки в рамената и врата, изкривяване на гръбначният стълб, пренатоварване на очите и др. Ето защо е важно да се подсигури ергономично(удобно) работно място, което да намалява стресът и дискомфортът в човешкото тяло, да увеличава производителността.
Ергономична работа с компютри
Дефиницията на Ергономичност има много варианти на определение. Някои от тях в тях са доста изчерпателни, всеобхватни, сложни за да имат истинска себестойност за реалният живот. Ергономичността на компютърното работното място е дисциплина посветена на създаването на възможно най-добрата работна обстановка. Тази дисциплина се възприема от различни сфери на дейности свързани с използването на компютри, компютърни системи, монитори. Ергономичността на работното място трябва да се базира на факти, експерименти и теория, чиято базова основа е тялото като механизъм.
Ергономична работа с компютър и монитор. Удобно работно място
Зони на контакт и тяхната позиция
Съществуват четири главни контакт зони на потребителя с компютъра: мониторът, мишката и клавиатурата, столът и околната светлина. Настройката на тези зони с краткото упътване по- долу ще повиши комфортът и продуктивността и ще намали стресът на работното място.
A?aiiiie?ia ?aaioa n eiii?ou? e iiieoi?. Oaiaii ?aaioii iynoi
Към стр.2