Centrino технология

 Subincho.com 

Centrino технология


Центрино технология


Още от самото начало, производителите и търговците са се надпреварвали да увеличат скоростта и производителността на лаптопите, това почти винаги е било за сметка живота батерията: по- бърз процесор, ограничено време на челни позиции в пазарната ниша. С течение на времето нещата се променят, вместо прибавянето на повече мегахерци, новият Итнтелски Pentium M процесор, очакван от много време, значително увеличава живота на батерията на Лаптопа. Като пример, при тест лаптоп IBM ThinkPad T40 стига до 7 часа издържливост. Звучи така сякаш метчите са се сбъднали? Съобразете че Pentium M не е като другите процесори. Базиран на 0.13 микрона, чипът разполага със 77 милиона транзистора, много голяма част от тях са взети от кешта за най- използваните инструкции и информация. Истинската подкрепа на чипът е неговата способност да предсказва какво ще се изпълнява в следващата задача, като може да я стартира или да се самозагаси за да съхрани ел. енергия (Intel SpeedStep технология). В резултат на това не само изпълнява по ефикасно функциите си, ами и използва по малко енергия.

Центрино

Интел създават смут с използваните Pentium M процесори в лаптопите. Сигурно сте чували за слуховете отнасящи се за Интелската Centrino трияда: процесор-чипсет-безжична връзка. Но само тези системи, които използват Интелският процесор, 855 чипсет и безжичното решение, могат да използват името Centrino и неговото лого. Останалите трябва да се примирят със старият Pentium M. CNET Labs правят следният тест: взимат 7 от най-добрите мобилни пентиум процесори за тест. Има преконфигурирани като Центрино: Toshiba Tecra M1, Acer TravelMate 803LCi и Gateway 450. Три от другите оставят възможността да се напрови лаптопът Центрино при покупка, зависещо от това какво безжично мрежово решение ще вземете. И Един Compaq Evo N620c, които използва Филипс безжично решение, така че той не е Центрино, като всички, независимо, че е с пентиум М процесор и 855 чипсет. Опитът показва, че всички безжични адаптори имат почти еднакъв радиус, със софтуеар който е най- голямото различие между тях. С други думи Центрино със всяко друго име ще върви по същият начин.

Значително удължен живот на батерията

Седемте лаптопа които са описани по- горе са с увеличена производителост с 20% в сравнение със старите Пентиум4-М лаптопи. Значителното подобрение на батерията е доста впечатляващо. Седемте лаптопа съхрняват батерията от 3 часа и половина до астрономическите 7 часа. Като резултат не само Пентиум М лаптопи работят повече, но и новите Интел разработки ще останат в ренесанса на лаптоп дизайна, от тънки и леки системи, които тежат от нормалните компютри и не се нуждаят от втора батерия. Прогресък на Интел може да звучи като дъра-бъра за лаптоп потребителите, но всяка следваща стъпка е повлияна от предходната.